Besökare

söndag 20 april 2008

Sicken helg!

Får väll försöka börja i rätt ordning=)

I torsdags var vi hos veterinären. Mindi var jätte duktig. Det krånglade när de skulle ta blod och fyra rör skulle de dessutom ha! Men tillslut så.
Hennes sår på läpparna(som har blivit mycket finare!) är inte utav snusningen, utan troligtvis(går bara att fastställa med vävnadsprov) att hon blivit auto-immun.
Får se om man kommer behöva göra någonting åt det eller om det klarar upp sig när resterande klarar upp sig.
Veterinären såg även hon stor skillnad i hennes humör. Hälsa strött(för hon är ju en snäll kikka) och la sig bara ner sen.
Hon lyssnade på hennes hjärta och lungor(som hon alltid gör) och fick bekymmer rynka i pannan. Väldigt låg hjärtfrekvens på daman, trots att hon var stressad och flåsa.
Vi valde att vänta med att skicka blod för att kolla fästing sjukdomar utan skickade endast blod för att kolla hennes sköldkörtel.
Alla hennes symtom tyder på att det är rubbning där. Himla tråkigt, men nu under helgen har man känt ännu mer att man "hoppas" på att det är det och ingenting annat. För det går ju att behandla och de får ett bra, normalt liv. Är det något annat vet jag inte vad det blir med det ju...
Skulle fått svar i fredags, men blev inget med det. Så imorgon väntar jag ett tidigt samtal från veterinären! Jobbar dessutom=/

I fredagskväll började lydnads träningshelg på klubben för Anders Kjernholm(http://www.kjernholm.se/). Då hade vi teori i tre timmar där vi gick igenom massor.
Lördag morgon startade kl 9.00 med "nyckeln". En och en fick vi "visa upp oss" för Anders och publiken och bli analyserade. Relation, samarbete, motivation, aktivitetsnivå m.m. checkades av.
Mindi(svårbedömd med tanke på sjukdom) fick ett gott samarbete och bra motivation, men båda kunde vara högre. Anders skulle vilja ha upp henne lite gentemot mig. Han tyckte hon var lite låg, men sa samtidigt att det är ingen ide att dra upp henne NU om det visar sig att det är just pga sjukdom.
Sen körde vi igång, två och två, med engagemangsövningar(klickar och belönar för allt de gör). I början av sådan här träning belönar man rörelser för att senare när man är säker på att hunden kommer i rätt aktivitets nivå även börjar med sitt/ligg/stå m.m.
Sen körde vi, fortfarande två och två, target träning. Använde både finger(eller var det på engagemanget*skrattar*) och mus matta. Då Mindi redan kunde tass targeten avancerade vi till fördröjt klick=stå kvar på targeten!
Sen gick vi alla mot moment. Ställande/sättande/läggande under baklänges marsch. Frivilliga sådana! Mindi bjuder knappt ställande självmant längre utan gör det väldigt bra på kommando. Även under hög fart. Får börja ta upp läggandet och sättandet med. Men måste få in snabba läggande först med*hma*
(Nu försvinner ordningen för mitt huvud*ler*)
Mer under dagen gjorde vi fritt följ=Hunden skall jobba. Jag har "hjälpt" Mindi massor i vänster svängarna. Det märktes när man fick hans ögon på en=) Måste lära mig att gå självmant först och främst! På rätt sätt så att säga...
Sätta foten snett, men fortfarande på linjen och vrida kroppen åt rätt håll!!
Mer jobb för ens egna hjärna ibland=)
Utöver detta(har glömt något, ja vet det!) blev det lunch och teori!

Idag startade vi upp med lite repetitioner från gårdagen!
Sen körde vi rutan. Han visade olika sätt att lära in och sen var det bara att testa. Det tyckte både jag och Mindi var jätte roligt! Vi körde helt att hon fick jobba själv. Fast med lite stå kommando oxå(vilket hon där klara skit bra). Belöna henne för rätt position i rutan, drog oss utåt=belöna henne när hon sökte sig innåt. Avancerade och väntade ut uppvändningen och ställandet på rätt plats=stor belöning. Viktigt här är att man inte klickar att de rör sig utåt/letar för att få ett stopp, utan de måste stoppa upp själva/på kommando. Här kom även metoden in igen att kasta godis först och klicka sen vilket min hjärna har ytterst svårt för=)
Vi började även att testa på länkning. Mindi fick ett kort fritt följ, omklappning och sen frivilligt ställande med het belöning. Å det fungerade. Hon bjöd snabbt!
Detta är en sån viktig sak att tänka på tidigt. Behöver inte vara fungerande klara moment utan man kan redan börja i engagemangs träningen PLUS att det är viktigt att när man tränar komma ihåg att belöna med röst och klapp i mellan åt!
Sen hade vi störningsträning. Mindi fick först en inkallning mellan två personer på huk med apporter i händerna. Ingen mega hög fart(kort avstånd) men gjorde det jätte bra. Sen gick vi fritt följ mellan, runt och fram och tillbaka när de gjorde lite ljud, klappade å hade sig. Mindi var jätte duktig. Bröt ordentligt en gång, men klarade det direkt efter!
Sen körde vi lite grejer några av de andra fått problem med som vi alla hjälptes åt att försöka lösa!
Himla intressant detta!
Det är så mycket man måste tänka på. Och allt hänger verkligen ihop!
Det som tog "hårt" var, vetenskapligt, hur "dåligt" minnne egentligen hunden har(även människa). Med en dag i mellan har de tappat 75%. Inte konstigt att man står så still ibland. Tyckte om hans tänk på arbets schema. Att man är smart och tränar FÅ grejer, typ 2-3st, i någon/några dagar med lite variation för att sen gå över till några andra grejer i några dagar. Man får nog mera flyt på allt då!
A, det har varit så mycket att ta in så man kommer inte komma ihåg hälften, men har varit relativt duktig på att anteckna! Och nu har jag skrivit ner en hel del egna tankar här oxå så=)

Å vädret skall vi inte ens prata på.. Underbart!!

Imorgon är det kurs igen. Med garanterat en trött hund=) Men motivationen finns hos mig nu. Gäller bara att hitta den hos Mindi igen! Är hon sjuk, ja då lär den poppa upp snabbt med medicinering. Är hon det inte så.. Ja då vet jag inte.
Imorgon som sagt!!!

Ina&Mindi

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken trevlig helg du har haft Mindi,jag jagade iväg 2 råddjur för en stunds sen.Slår du en signal imon så jag får veta hur du mår.Många blöta Valtis pussar

Whippeten Nota sa...

Vad duktiga ni har varit i helgen!
Nu får vi hjälpas åt att få in det "rätta" tänket (dumma alla gamla vanor;) Håller tummarna för ett bra besked idag hos veterinären!!! Vi ses ikväll =)
Kramar

Anonym sa...

Hoppas att allt har gårtt bra för er idag. Mindi är ju en jätteglad och kul tjej.