Besökare

söndag 23 januari 2011

23:e Januari 2011

Ja i fredags blev det ju visat hur stor godis formen var... Så här såg det ut när jag på natten gick och la mig ;) Det kommer som sagt ta låååååång tid :)
Igår var det då första tillfället på valpspecialen. Samling kl 9.00. Våran lärare för denna del är J Anders på Scanderna´s hovawart kennel. Intressant är eget egoistiskt tänkande. Men väldans trevlig och med mycket erfarenhet i kappsäcken!
Började morgonen med lite snack, förväntningar och sen gick vi igenom "valpskolan" och dens övningar. Vissa bekanta, vissa ja aldrig sett/hört om.
Sen fick vi välja ngt vi praktiskt ville testa med egen hund förutom att alla skulle göra hanteringsövningarna. Vilket gick bra tycker jag. Mindi är ju inte mycket att exprimentera i då hon är lättsam i hantering av mig så det blev Dixi jag rikta in mig på. Å hon har redan som liten accepterat hantering utan att protestera. Visst, självfallet kan man ju träna ännu mer på att ha munnen öppen längre stunder. Men a.. :P
Sen fick vi välja en praktisk övning vi ville testa att göra. Några valde "fyrkanten" och några valde "ringen".
Fyrkanten var en stor fyrkant med hund+förare och bara förare. Illustrerade förare. Ypperligt sätt att praktiskt få till övningar som man i vardag ständigt möter. Alltså möten(passeringar, hälsningar på ägaren och hälsningar på hunden)!
Ingen stor nyhet, men en genomtänkt praktisk övning där man får tillfälle till många repetitioner. Inför varje möte med förarna sa man vad man ville ha. Om hunden började trilskas stannade föraren och blev passiv tills hundägaren fick ordning på sin hund igen.
Jag valde denna delen med Dixi just för att hon har tendensen att skälla på enstaka människor som tar kontakt med oss. Så i och med att det var mitt syfte med övningen hoppade jag framåt i övningarna lite för fort och fick bakläxa på att hon skall kunna sitta still vid min sida längre stund å att kunna passera med 100% kontakt. Hon vill ju gärna tjyvkika fortfarande ;)
Men det man såg(plus att andra berätta av erfarenhet) så får man hundarna att skapa ett helt annat intresse för människorna om de t.ex. vart lite osäkra. Vid ett tillfälle när jag valde att skaka hand med en var Dixi jätte nyfiken och ville fram och hälsa. Men inte ett enda skall på ngn:)

Sen ville J Anders visa en övning för att kunna belöna ett bra grepp och fråga efter en kampglad hund. Å Dixi upplever jag som kampglad så hon fick ställa upp. Övningen började med att han hade en leksak knuten i långt snöre som hon fick fånga och kampa med. I början nöp hon bara lite försiktigt i den, men med peppning tog hon tag i den ordentligt och vann den då. Sen fick Anders tillbaka den av mig och han börja om. Nu tog hon tag i den bättre, men ville inte gå in i närkontakts lek. Anders avsluta med att när hon drog riktigt ordentligt och gjorde ett litet ljud ifrån sig fick hon vinna den. Bra övning för att stärka självförtroendet att kampa med andra. Absolut!
Sen fick Annica göra samma sak med sin lilla tik som enligt Annica har väldigt dåligt föremålsintresse och där efter gick vi över till "ringen"

HAHAHAHA


"Ringen" gick ut på att ca 4-5 stycken står i en ring och hunden får komma och nosa runt. Sen sätter sig alla och en leksak börjas kastas mellan människorna. Ibland kastar man ut leksaken så hunden får fånga och vinna den. Då hade man nr 2 redo om hunden tog ärovarv.
Sen ökade man succesivt att den mer och mer skall kunna få greppa och dra loss leksaken ifrån någon i ringen. Också jätte bra övning att stärka hunden till kontakt och lek med andra.
När de tre som hade valt ringen hade gjort fick Dixi göra även denna. Å det gick super. Hon sprang fort som attan mellan allihopa och försökte fånga. Givetvis tog hon långt och stort ärovarv, men matte hade en leksak till redo och när vi börja kasta den släppte hon den första och började jaga nr två mellan oss. Omgång 2 och 3 fick hon kampa loss leksaken hos andra. Andra gången lite, tredje gången mera :) Skojsigt!

Sen blev det teori övningar inne på valpars beteenden, tolkningar och åtgärder på vanliga problem. Sen fick vi ut mera papper och mer information inför nästa tillfälle som är redan på lördag.
Nu under veckan skall vi kontakta varsitt valp ekipage som skall delta på lördag i två timmar. Så det skall planeras en "lektion" för den ut efter behov. Så imorgon skall ja ta tag i det!

Ja å sen vart det ju jobb och nu e det söndag kväll. Trött och seg. Ledig imorgon vilket e gott! Men inte e det lugnt för det inte ;)

Ha en fortsatt bra söndag
Ina, Mindi & Dixi

Inga kommentarer: